Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΣΑΣΩΝΟΣ (Sazan)

Από τον: Γεώργιο Κ. Μέριανο.
Κέρκυρα 1998

Το Αδριατικό Ζήτημα, που τελούσε εν υπνώσει για μερικές δεκαετίες, είχε ήδη επανέλθει στο προσκήνιο, ως συνέπεια της μεταβολής του καθεστώτος των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, της ανατροπής της ισορροπίας του τρόμου και των ανακατατάξεων που επακολούθησαν.

Έκτοτε, η ρευστότης στην πρώην Γιουγκοσλαβία, οι εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο και οι επιδιώξεις των Μεγάλων Δυνάμεων διατηρούν το Αδριατικό Ζήτημα στην επικαιρότητα, αν και η κοινή γνώμη στη Χώρα μας στερείται ουσιαστικής έπ’ αυτού ενημερώσεως .......!!!

Το πρώτο μέρος της παρούσας εργασίας είναι αφιερωμένο σ’ αυτό το βορειότατο, στις δυτικές θάλασσες , άλλοτε ελληνικό νησί, την Σάσωνα το οποίο απωλέσαμε προ 80ετίας οριστικώς ως συνέπεια, κυρίως, κατά την άποψη της ταπεινότητός μας, μιας προηγουμένης ανεξήγητης αδρανείας μας, που διήρκεσε 50 περίπου χρόνια, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τη σαφή υποβάθμιση της παρουσίας της Χώρας στην Αδριατική θάλασσα και στον Βορειοηπειρωτικό χώρο....!!!

Το δεύτερο μέρος της εργασίας αυτής αποβλέπει να παρουσιάσει ευρύτερα τα 153 νησαία εδάφη μας που νοτιότερα της Σάσωνος, συναποτελούν το Αρχιπέλαγος των Διαποντίων, το οποίο προβάλλει στο χώρο συγκλίσεως της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιόνιου Πελάγους, να υπογραμμίσει την πολύπλευρη σημασία τους, την οποία συχνά παραβλέπουμε και να επισημάνει την ανάγκη για άμεση, υπέρ αυτών, μέριμνα της Πολιτείας πριν αυτά ολοκληρωτικώς ερημωθούν.!!!

Η σπουδαιότης του Αρχιπελάγους των Διαποντίων για τη Χώρα μας γίνεται εύκολα αντιληπτή και στον πλέον αδαή εάν, προς στιγμή, θεωρήσουμε ότι έπ’ αυτού εξασκεί κυριαρχία άλλο κράτος (βαλκανικό ή μη). Η Ελλάς, τότε, ασφυκτιά στη βορειοδυτική εσχατιά της, στερείται μετώπου ακτών προς το Αδριατικό πέλαγος, στο στενό του Οτράντο, ενώ περισφίγγεται η Κέρκυρα και χάνονται ο έλεγχος των προσβάσεων της Αδριατικής και οι νοτιότεροι νησαίοι χώροι που συνδέουν την ιταλική με τη βαλκανική χερσόνησο.....
Κλείνοντας το εισαγωγικό αυτό σημείωμα, νομίζουμε ότι είναι άξιο να υπομνησθεί ότι χάρη, κυρίως, στις ενέργειες της Ιταλίας (με τη συμπαράσταση της Αυστρίας) ανακηρύχθηκε η Αλβανία ανεξάρτητο κράτος (το 1913) αφ’ ενός και απωλέσθηκε στη συνέχεια η Βόρειος Ήπειρος για την Ελλάδα αφ’ ετέρου.!!!

Η Ιταλία θεωρούσε, πάντοτε, την Αλβανία μία γεωγραφική προβολή της, η οποία θα της επέτρεπε όχι μόνον να ελέγχει την ανατολική ακτή της Αδριατικής και συνακόλουθα τον πορθμό του Οτράντο πλήρως αλλά και να αναπτύξει ευρύτερα τη βαλκανική πολιτική της.
Ειδικότερα δε το ενδιαφέρον των Ιταλών συγκεντρώνετο στο λιμάνι του Αυλώνος που απέχει 75 χλμ. Περίπου από τις έναντι ιταλικές ακτές.

Τέλος, η στρατηγική σημασία της Αδριατικής συνδέεται άμεσα με την αντίστοιχη του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδος. Οι περιπέτειες της Ηπείρου (Βόρειας και Νότιας) και των νησιών του Ιονίου από της εθνικής ανεξαρτησίας μέχρι και σήμερα δυστυχώς το επιβεβαιώνουν. Υπενθυμίζεται σχετικώς και η προσάρτηση των νησιών του Ιονίου Πελάγους από την Ιταλία την 16η Αυγούστου 1941.

Η Σάσων

« Τι μας θυμίζει σήμερα τη Σάσωνα ? » ρωτούσαμε προ 10ετίας, δίδοντας την απάντηση ότι, ίσως μόνο η ονομασία ενός δρόμου στα Νέα Λιόσια.... Όμως, το άτυχο αυτό νησί συνδέθηκε όχι μία φορά με τη νεώτερη ιστορία μας, όπως θα εκτεθεί στην συνέχεια. Οδεύοντας προς την Ελλάδα ο πρώτος Κυβερνήτης της, ο Ιωάννης Καποδίστριας, κατά το Δεκέμβριο 1827, κατά τον πλου προς Μάλτα, επιβιβάσθηκε του αγγλικού δικρότου « Wasrpite » παρά τη νήσο Σάσωνα. Ασφαλώς ο διακεκριμένος Κερκυραίος διπλωμάτης και κορυφαίος πολιτικός μας δεν θα μπορούσε τότε να διανοηθεί ότι το ακραίο αυτό νησί θα παρεχωρείτο μετά από λίγες δεκαετίες στην Ελλάδα, αλλά εκείνη (προφανώς από περιφρόνηση) δεν θα το καταλάμβανε!

• Η Σάσων (σάσων ή Σασώ των αρχαίων, αγγλιστί sazan, γαλλιστί saseno, ή ιταλιστί Σαζένο και στην αλβανική Σαζάνη):

• Πρόσκειται στην Βορειοηπειρωτική ακτή, 3ναυτ. Μίλια βόρεια του ακρωτηρίου Gjuherzes/Λιγκουέττα-Γλώσσα (Ακροκεραύνια), σχηματίζουσα το Βορειοδυτικό κέρας του Κόλπου του Αυλώνος, του οποίου η Άκρα Λιγκουέττα αποτελεί τη βορειοδυτική ηπειρωτική εσχατιά.
• Απέχει 41/2 ν. μίλια από την έναντι της, στα ανατολικά, αλβανική ακτή.
• Αποτελεί στρατηγικότατο σημείο και για το Ιόνιο και για την Αδριατική και γι’ αυτό ονομάσθηκε και Αδριατικό Γιβραλτάρ, καθώς ελέγχει την επικοινωνία δύο θαλασσών αλλά και τα εκατέρωθεν αλβανικά και ιταλικά παράλια (Στενό του ΄Οτράντο).

ΣΑΣΩΝ

• Έχει έκταση 5,2 τετρ. Χιλιόμετρα περίπου ( όση, περίπου η Τένεδος, ενώ η γειτονική Ερείκουσα έχει 41/2 τ. χλμ.) , μέγιστο πλάτος 1.8 χλμ. περίπου και μέγιστο μήκος 5 χλμ. περίπου και μέγιστο υψόμετρο 331 μέτρα

(περίπου όσο και η Ερείκουσα). (Η νήσος Pitcain στον Ειρηνικό Ωκεανό έχει έκταση 5 τ. χλμ.)
• Διαθέτει δύο κωνικούς λόφους, οι οποίοι μετά από μια ορισμένη απόσταση δίδουν την εντύπωση δύο νήσων, απότομες ακτές και κυρίως στη δυτική πλευρά, διάφορα σπήλαια και ρωγμές. Το στενό μεταξύ Άκρ. Λιγκουέττα και νήσου Σάσωνος είναι βαθύ και στο εσωτερικό του παρατηρείται ρεύμα προς βορειοανατολική κατεύθυνση. Στο βόρειο τμήμα της δυτικής ακτής της Σάσωνος υπάρχει φάρος μεγάλης φωτοβολίας, ενώ στο βόρειο τμήμα της ανατολικής ακτής υπάρχει λιμάνι, το οποίο άλλοτε καλείτο λιμήν Αγίου Νικολάου, προφανώς από κάποια εκκλησία που υπήρχε στην περιοχή και του οποίου δίδετο ενδιαφέρον σχεδιάγραμμα στον «Πλοηγό» έτους 1937. Στον ίδιο « πλοηγό » παρείχετο και χάρτης του Κόλπου του Αυλώνος με τη Σάσωνα.

Ο Αυλών και η περιοχή του κατοικείτο όμως και από Βορειοηπειρώτες. Στη νήσο Σάσωνα, μέχρι ν’ αξιοποιηθεί στρατιοτικώς από την Αλβανία και τους κατά καιρούς προστάτες της, έβοσκαν τα ποίμνιάτους Έλληνες - Αυλωνίτες (της ευρύτερης περιοχής του Αυλώνος) κυρίως, αλλά και από την περιφέρεια της Μουζακιάς-κτηνοτρόφοι που έμεναν εκεί σε πρόχειρα κτίσματα. Το νησί θεωρείτο γενικός άγωνο, όμως είχε πλούσιες βοσκές για αιγοπρόβατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα του (καθώς και το κρέας των ζώων ) ήταν νοστιμότατα, λόγω των ποτισμένων από άλμη χόρτων, ενώ η περιβάλλουσα θάλασσα ήταν (και είναι ακόμα) πλούσια σε αλιεύματα. Ήταν δηλαδή και πλουτολογικώς αξιόλογο.
Οι Ιταλοί αξιοποίησαν στρατιωτικώς το νησί , ενώ μεταγενέστερα οι Αλβανοί μαζί με τους Ρώσους κατασκεύασαν οχυρωματικά έργα και Ναυτική βάση, στην οποία ναυλοχούσαν κατά την δεκαετία 1950-1960 σοβιετικά υποβρύχια. Ακολούθησαν οι κινέζοι.... Το 1993 πήγε στην Σάσωνα ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μ. Βέρνερ. Ήταν ο πρώτος Δυτικός αξιωματούχος που την επισκέπτετο μετά από πολλές δεκαετίες.

Σήμερα το νησί διαθέτει οδικό δίκτυο, ενώ και στο νότιο τμήμα του υπάρχει φανός. Μέχρι το 1991 λειτουργούσαν σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως για τα παιδιά του αλβανικού στρατιωτικού προσωπικού που υπηρετούσαν εκεί.

Εύλογα χαρακτηρίζεται σε νεώτερα, μετά την ενσωμάτωση των νησιών του Ιονίου στην Ελλάδα, συγγράμματα και σε χάρτες, ως ελληνικό νησί, αφού ως ενετοκρατούμενη ανήκε στις κτήσεις των νησιών του Ιονίου και περιήλθε στους εκάστοτε κυριάρχους αυτών, όπως προκύπτει από τις οικίες Συνθήκες:
α) Του Καμποφορμίου(6/17 Οκτωβρίου 1797) μεταξύ Γαλλίας και Αυστρίας, με την οποία τα Ιόνια νησιά περιήλθαν στη Γαλλία.

ΣΑΣΩΝ

β) Της Κωνσταντινουπόλεως (9/21 Μαρτίου 1800) μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας που συγκρότησαν την αυτόνομη Επτάνησο πολιτεία, αφού εκδίωξαν τους Γάλλους.

γ) Της Αμιένης (15/27 Μαρτίου 1802) μεταξύ Γαλλίας, Αγγλίας, Ισπανίας, Ολλανδίας, με την οποία, πέραν των άλλων , αναγνωρίζετο η κυριαρχία της Γαλλίας επί των Ιονίων νησιών.

δ) Των Παρισίων (24 Οκτ./5 Νοεμβρίου 1815) μεταξύ Αυστρίας, Μεγ. Βρετανίας, Πρωσσίας, Ρωσίας, με την οποία τα νησιά αποτέλεσαν πάλι ίδια ελεύθερη πολιτεία υπό αγγλική προστασία.

Στην συνέχεια θα αντιληφθούμε ότι η νήσος Σάσων ήταν καθ’ όλα ελληνική από το πάρα κάτω:
Μολονότι, όμως, δεν γίνεται ονομαστική μνεία στις παραπάνω συνθήκες και στα εξ αυτών απορρέοντα επίσημα έγγραφα των εξαρτημάτων (dependencies) των Ιόνιων νησιών, υποστηρίχθηκε ότι είναι σαφές, ότι η Σάσων περιλαμβάνετο σ’ αυτά από την προσδιοριστικής σημασίας (στις συμβάσεις) μνεία της Αλβανίας και από άλλες αποδείξεις, μεταξύ των οποίων το από 22 Ιανουαρίου 1804 έγγραφο της Επιτροπής της συντάξεως νομοσχεδίων της Γερουσίας της « Επτανήσου Πολιτείας » (με την από 3/15 Φεβρουαρίου 1804 επικύρωση της Νομοθετικής Συνελεύσεως), όπου η Σάσων ρητώς μνημονεύεται ως εξάρτηση της Κέρκυρας μαζί με τους Οθωνούς, Ερείκουσα, Μαθράκι, κ.α. νησιά.

Η Ελλάς όταν παρέλαβε τα του Ιονίου δεν παρέλαβε (κατέλαβε) και τη Σάσωνα, «έξ ακατανοήτου μυωπίας και αβλεψίας»ή θεωρήσασα ταύτην τελείως άχρηστον, διότι ήτο «άγονος»!!! Είτε από ανεξήγητη παράλειψη είτε.... λόγω αποστάσεως.!

Κατά τον Ελληνο-Τουρκικό πόλεμο, η Ελλάς κατέλαβε τη Σάσωνα την 8η Νοεμβρίου 1912 με τον αντιπλοίαρχο Κωνστ. Γεωργαντά, κυβερνήτη του « Πηνειού » , και φρόντισε αμέσως για την επαναλειτουργία του φάρου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου του ιδίου έτους. Η λειτουργία του είχε διακοπεί για κάποιο χρονικό διάστημα, λόγω της καθυστερήσεως της μισθοδοσίας των τεσσάρων Χειμαρριωτών (προφανώς Ελλήνων) φαροφυλάκων.

Όμως, κατόπιν αξιώσεως των Μεγάλων Δυνάμεων, οι οποίες είχαν αποφασίσει την παραχώρηση της Σάσωνος στην Αλβανία, η Ελλάς αναγκάσθηκε να την εκκενώσει, αφού προηγουμένως ψηφίστηκε από την Βουλή σχετικός νόμος (αρ.272/5.6.1914). Η ενέργεια αυτή είναι πρωτοφανής στη νεοελληνική ιστορία. Στις 2 Ιουλίου 1914 απέπλευσαν για την Κέρκυρα οι 25 Έλληνες στρατιώτες υπό επιλοχία και 8 ναύτες υπό Υποκελευστή, χωρίς να γίνη παράδοση του νησιού σε Αλβανικές αρχές. Παρέμειναν στο νησί ελάχιστοι βοσκοί με τα κοπάδια τους (περίπου 15 οικογένειες βλαχόφωνων Ελλήνων βοσκών), οι οποίες κλαίγοντας κατά την αποχώρηση του ελληνικού στρατού φιλούσαν τη σημαία μας, και που φυσικά δολοφονήθηκαν αγρίως την 16η Ιουλίου 1914 από άτακτα στίφη Αλβανών, που αποβιβάσθηκαν για να

ΣΑΣΩΝ

εγκαταστήσουν την αλβανική διοίκηση. Η κυβέρνηση του Ελευθ. Βενιζέλου, κατακρίθηκε τότε για την πράξη της αυτή, δηλαδή της παραχωρήσεως εθνικού εδάφους, από τους πολιτικούς αντιπάλους της.

Το ιστορικό αυτής της μαρτυρικής νήσου είναι πολύ πιο μεγάλο από ότι εμείς σήμερα καταγράφουμε. Η χώρα μας για μισό αιώνα το αγνοούσε (θα λέγαμε ότι, ουσιαστικώς , το περιφρονούσε, βλέπε περίπτωση Ερείκουσας 1998).!!!

Η αμέλεια αυτή κρίνεται ασυγχώρητη, εάν ληφθεί υπόψη ότι, στην περίπτωση της Σάσωνος, συνέτρεχαν τότε τα εξής δεδομένα:

α. Ήταν ακραίο, απώτατο προς βορρά, σημείο τόσο της παραχωρουμένης περιοχής (Ιόνιος πολιτεία) όσο και του τότε ελληνικού κράτους.

β. Ήταν σημαντικής εξ αντικειμένου λόγω της γεωγραφίας της ευρύτερης περιοχής (Στενό του Οτράντο, έλεγχος ηπειρωτικών παραλίων).

γ. Ήταν κατοικημένη από Έλληνες κατοίκους που δεν έμεναν όλο το χρόνο, ίσως, εκεί αλλά διέμεναν περιοδικώς επί μόνιμης βάσεως και μονίμως από φαροφύλακες.

δ. Δεν ήταν άγονη, παρά τα περί του αντιθέτου νομιζόμενα. Ειδικότερα οι χιλιάδες των αναφερομένων εκεί ζώων αποδεικνύουν ότι σε σχέση με την έκταση του νησιού, η βλάστηση για βοσκή ήταν πλούσια.

ε. Ένα νησί επιφάνειας μερικών χιλιάδων στρεμμάτων σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί μικρό. Ο δήμος Καλλιθέας Αττικής έχει έκταση μικρότερη της Σάσωνος ( 4,5 τ.χλμ).

Επί πλέον η Ελλάς αδράνησε κατά την ανέγερση από την Τουρκία έπ’ αυτού φάρου και, σύμφωνα με επισημαινόμενα από τον Σπ. Λάμπρο, στην
« Έκθεση φωτισμού των ελληνικών παραλιών » (1889) περιόρισε, εκουσίως, την επικράτεια της (ουσιαστικώς αυτοακρωτηριάσθηκε).

Διαφορετική, ίσως θα ήταν η κατάσταση, εάν η χώρα μας, μετά την ενσωμάτωση της Ιόνιας Πολιτείας, καταλάμβανε τη Σάσωνα, αναρτούσαν την ελληνική σημαία, την οχύρωνε, έκτιζε και λειτουργούσε το φάρο, κατασκεύαζε στοιχειώδη λιμενικά έργα και, με κατάλληλους τρόπους, την εποικούσε με μόνιμο (και όχι με μετακινούμενο, έστω και επί μόνιμης βάσεως) πληθυσμό από Αυλωνίτες γεωργοκτηνοτρόφους ή Κερκυραίους και Διαποντίους...!!!

Ευκταίο να μην αποτελέσει για τη χώρα η περίπτωση της Σάσωνος ένα δυσμενές πρόκριμα αλλά το έναυσμα για την, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, αναβάθμιση, με συγκεκριμένες ενέργειες, της σημασίας των χιλιάδων νησαίων εδαφών μας, ιδίως εκείνων που αναδύονται σε ακραίες ή
( απομονωμένες ) περιοχές.!!!

ΣΑΣΩΝ

Συμπέρασμα .... 1998

Το Ιταλικό κράτος ουδέποτε σταμάτησε να ενδιαφέρετε για μια ευκαιρία μέσο της οποίας θα αποκτούσε την κυριαρχία επί της Σάσωνος, και φυσικά της στρατηγικής σημασίας θέση της νήσου, στην συγκεκριμένη περιοχή, για τα εθνικά και μελλοντικά σχέδια της, πράγμα που επιτυχώς κατόρθωσε προς χάριν της ελληνικής αδιαφορίας.!!!

Από την άλλη πλευρά, ουδέποτε κατανοήσαμε και παραδεχθήκαμε ότι, ο Μουσουλμανικός επεκτατισμός δεν έχει αρχή και τέλος. Ουδέποτε κατανοήσαμε την προαιώνια προσπάθεια των Τούρκων να επεκταθούν προς την δύση με όποιον δήποτε τρόπο θα γινόταν αυτό εφικτό, και ουδέποτε κατανοήσαμε ως χώρα τις διπλωματικές και εδαφικές αλλαγές στην γενικότερη περιοχή της Γιουγκοσλαβίας.!!!

Αδιάφοροι (ως είθισται για τα εθνικά μας σύνορα), δεν παρακολουθήσαμε τις ενέργειες και προσπάθειες των τούρκων, στην πραγματοποίηση των προαιώνιων σχεδίων τους να ολοκληρώσουν το Μουσουλμανικό τόξο που θα κατέληγε στην Αδριατική, έχοντας έτσι υπό των έλεγχο τους το Βόρειο Ιόνιο και τα στενά του ΄Οτράντο.

Βέβαια, το Ιταλικό κράτος με τους χειρισμούς του κατόρθωσε να μην επιτρέψει στους τούρκους την επανεγκατάσταση τους στην Σάσωνα αποκλείοντας τους την ευκαιρία του άμεσου ελέγχου της Αδριατικής και των στενών, αλλά τους έδωσε την ευκαιρία να εγκατασταθούν νοτιότερα της Σάσωνος και πλησιέστερα των ακτών των Ελληνικών (ακόμα ) νησιών ( Ερείκουσα , Οθωνοί, Μαθράκη), στραγκαλίζοντας έτσι την κυριαρχία μας και τον έλεγχο επί του Βορείου Ιονίου.!!!

Ας μην ξεχάσουμε ποτέ τις διεκδικήσεις των τουρκαλβανών επί του Βορείου Ιονίου, και περί γκρίζων ζωνών στο Β. Ιόνιο, ( βλέπε Ερείκουσα, Οθωνοί και Μαθράκη ), και ας μην ξεχάσουμε το ξεχασμένο από την σημερινή κυβέρνηση το σοβαρότατο θέμα των χωρικών υδάτων και υφαλοκρηπίδας που δεν τολμούμε να επιβάλουμε στα 12 ν. μίλια αφήνοντας το θέμα ανοικτό, δίδοντας έτσι την ευκαιρία στους μονίμως ενδιαφερόμενους για μελλοντικές διεκδικήσεις, κ.λ.π., κ.λ.π. !!!

Χαρακτηριστικό του σοβαρού θέματος της Σάσωνος είναι και το πολύ αργοπορημένο ενδιαφέρων της εφημερίδος ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ Σάββατο 21 Νοεμβρίου 1998, με τίτλο , « Πως αφήσαμε την Σάσωνα στα χέρια των Ιταλών », και αναφέρετε στην άγνωστη επιχείρηση ανακατάληψης της νήσου το 1962, όπου χαρακτηριστικά αναφέρει τα ακόλουθα:
H ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ανακατάληψης της νήσου Σάσων έφερε το κωδικό όνομα «Αντιπάτρεια». Σχεδιάσθηκε το 1962, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Τουλάχιστον στο τελευταίο της σκέλος!!! Ήταν μια «μαύρη επιχείρηση», δεν την γνώριζε η ελληνική πολιτική ηγεσία και θα χρησιμοποιούντο ειδικές δυνάμεις με τη συνεργασία της τότε Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

ΣΑΣΩΝ

Συντονιστικό ρόλο είχε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ - που ήταν τότε μητροπολίτης Ιωαννίνων. Αντικειμενικός σκοπός της επιχείρησης η ανακατάληψη της νήσου Σάσωνος, αλλά ευρύτερα η αναίμακτη ανακατάληψη της Β. Ηπείρου...... Τις αποκαλύψεις - που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας - τις καταθέτει ένας βετεράνος των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, ο Ν. Γίγας που είχε ουσιαστικό ρόλο στην πολύκροτη υπόθεση. Με δεκάδες αποστολές στην ευρύτερη ζώνη μεταξύ Σάσωνος και περιοχών της Β. Ηπείρου ο αξιωματούχος της ΚΥΠ συνεργάσθηκε με τον τότε διοικητή των ΛΟΚ αντιστράτηγο Κ. Κόλλια, τον αρχηγό της ΚΥΠ Αλ. Νάτσινα και τον τότε αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κων. Δόβα. «Ο μακαριστός Σεραφείμ είχε την αρχηγία των Βορειοηπειρωτών και των Ελλαδιτών εθελοντών», τονίζει στον «Ε.Τ» ο κ. Γίγας. «Η επιχείρηση είχε το κωδικό όνομα “Αντιπάτρεια” από το αρχαίο όνομα του Βερατίου (Μπεράτι). Αφορμή στ
άθηκε η διακοπή των αλβανοσοβιετικών σχάσεων το 1962 κι η όξυνση ανάμεσα στις δύο χώρες.

• Αποστολές

Χωρίς τη Σ. Ένωση η αλβανία ήταν ανίσχυρη. Η επιχείρηση θα γινόταν αναίμακτα κι είχαμε πραγματοποιήσει αποστολές στο εσωτερικό, αλλά και στη θαλάσσια ζώνη ανοικτά της Σάσωνος, προκειμένου να εντοπιστεί η θέση των υποβρυχίων. Τελικά η επιχείρηση προδόθηκε, έγινε διαρροή, μπλοκαρίστηκε και το θέμα έκλεισε.
Μάλιστα ένας από τους αλεξιπτωτιστές των Ειδικών Δυνάμεων πικραμένος που δεν πραγματοποιήθηκε η αποστολή και που προδόθηκε πριν ολοκληρωθεί, αυτοκτόνησε!.

Τουλάχιστον, μπορούμε να θυμόμαστε μετά τις αποκαλύψεις του κ. Γίγα ότι, τότε, δηλαδή το 1962, υπήρχαν πατριώτες στην Ελλάδα!!! Σήμερα, όταν ασχολούμεθα με τα Ιερά και δίκαια του τόπου μας , όταν αναφερόμαστε στα Εθνικά μας σύνορα, στις χαμένες πατρίδες, μας αποκαλούν εθνικιστές, χουντικούς, και άλλα τέτοια. Και όλα αυτά από τους εθνοπατέρες που κατορθώσαμε να αποκτήσουμε τα τελευταία χρόνια!

Μήπως θυμάται ή άκουσε κανείς της απεγνωσμένες φωνές μας από το Ράδιο Κέρκυρα τα τελευταία 3 χρόνια αναφορικά με το Εθνικό αυτό θέμα που ο Ελεύθερος Τύπος ισχυρίζεται ότι «για πρώτη φορά αποκαλύπτει».
Όταν εμείς φωνάζαμε και ενημερώναμε την κοινή γνώμη για την αδιαφορία του ελληνικού κράτους στα σοβαρά αυτά θέματα, όπως της Β. Ηπείρου, της απομόνωσης της νήσου Ερείκουσας από τα σημερινά και μελλοντικά Εθνικά προβλήματα, μας αποκαλούσαν και μας αποκαλούν «εθνικιστές».
Και αυτοί που μας αποκαλούν «εθνικιστές με την δική τους ερμηνεία» είναι οι τοπικοί Άρχοντες της Κέρκυρας αιρετοί και διορισμένοι, οι οποίοι χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν αθέμιτους τρόπους για να μας φιμώσουν, θέτοντας συγχρόνως την μηχανή της παραπληροφόρησης και του αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα αυτού του είδους, δίνοντας έτσι χέρι βοηθείας στους τουρκαλβανούς να ολοκληρώσουν τα εις βάρος του Έθνους μας σχέδια τους, ανενόχλητοι.!

ΣΑΣΩΝ

Ποιος δεν γνωρίζει τα πρόσφατα επιτεύγματα της σημερινής Ελληνικής κυβέρνησης , αναφορικά με την ανάγκη επάνδρωσης του υπάρχοντος σύγχρονου λιμενικού σταθμού στην Ερείκουσα, και ποιος δεν γνωρίζει ότι προς χάριν ορισμένων ψήφων πουλήθηκε η Ερείκουσα μεταφέροντας τα Εθνικά μας σύνορα 9 ν. μίλια νοτιότερα των σημερινών? Ποιος δεν γνωρίζει ότι δημιούργησαν λιμενικό σταθμό στην νήσω Οθωνοί αφήνοντας προς διεκδίκηση την νήσω Ερείκουσα!!!?

Ποιος δεν θυμάται τις αμέτρητες πλέον αποβάσεις και επιχειρήσεις των τουρκαλβανών παραστρατιωτικών στην Κέρκυρα, και την Ερείκουσα.!

Ποιος δεν θυμάται τον σημερινό Νομάρχη που έσπευδε να υποβαθμίσει την εκάστοτε περίπτωση ως «μεμονωμένη περίπτωση» και ποιος δεν θυμάται τις Πολιτικές τοποθετήσεις των τοπικών εκπροσώπων του κυβερνώντος κόμματος ότι, διογκώνουμε τα μεμονωμένα γεγονότα.!

Ποιος δεν θυμάται ότι έχει δοθεί εντολή (από την εξουσία των Αθηνών) να μην γίνετε πλέον αναφορά από τα Μ.Μ.Ε, στις τουρκαλβανικές αποβάσεις και επιχειρήσεις κατά της Κέρκυρας και των διαπόντιων νησιών και ειδικότερα αυτού της Ερείκουσας.!!!

Ποιος δεν θυμάται τις εκτενέστερες και μεθοδευμένες αποβάσεις και επιχειρήσεις των τουρκαλβανών σε διάφορα σημεία του παράκτιου νομού, δοκιμάζοντας επιπλέον την ετοιμότητα μας και την αντοχή μας στα οικονομικά τουριστικά πλήγματα που αυτοί με την βοήθεια των εδώ Αρχόντων μας δημιουργούσαν.!

Ποιος δεν θυμάται την επίσημη πρόσκληση από την Κοινότητα της Ερείκουσας προς τους Επίλεκτους Καταδρομείς της Κέρκυρας, όπου και έγινε πραγματικότης με επικεφαλή τον Κερκυραίο Γεώργιο Μέριανο, όπου παρέμεινε στην Ερείκουσα επί 4 συνεχής μήνες διασφαλίζοντας έτσι την ηρεμία στο νησί από τους τουρκαλβανούς.!

Ποιος δεν θυμάται τον πόλεμο που ξεσήκωσαν οι εδώ παράγοντες και Άρχοντες, τα «αρμόδια υπουργεία» των Αθηνών, και τις απειλές κατά της Ερείκουσας .!

Ποιος θα ξεχάσει ότι εκτός της ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ της ΚΕΡΚΥΡΑΣ, και του ΡΑΔΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑ, κανένα άλλο μέσο ενημέρωσης δεν αναφέρθηκε θετικά στην προσπάθεια της Κοινότητας της Ερείκουσας για επιβίωση πριν αποφανθούν να εγκαταλείψουν το νησί.!!!!

Ποιος θα ξεχάσει τα επικριτικά σχόλια από τα Μ.Μ.Ε της Κέρκυρας, κατά του κοινοτικού συμβουλίου και του κ. Γεωργίου Μέριανου.!!!

Και τέλος, ποιος θα ξεχάσει της δηλώσεις του σημερινού Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Γεωργαλίδη, ότι η απόφασης του κοινοτικού συμβουλίου της μαρτυρικής Ερείκουσας ήταν υπερβολή. Όλοι αυτοί στο σύνολο τους παρέχουν προστασία και διευκολύνσεις στους επεκτατικούς σκοπούς και σχεδιασμούς των τουρκαλβανών.!

Μήπως τα σημερινά παραδείγματα δεν αρκούν ακόμα και για τον ποιο αδαή και κακόπιστο ότι το Μουσουλμανικό τόξο μας έχει πνίξει και ότι έπεται συνέχεια στο Βόρειο Ιόνιο.!

Και ενώ εμείς ασχολούμεθα μονίμως με άλλα............. και διάφορα, ενώ εμείς ασχολούμεθα με τον κάθε γελοίο που μας πλασάρουν ως επίκαιρο, και ενώ μας βομβαρδίζουν με κάθε λογής παραπληροφόρηση και αποπροσανατολισμό, ασχολούμεθα συνέχεια με το συνέδριο και το κόμμα, ενώ οι τούρκοι αγοράζουν εδάφη από την Βόρεια Ήπειρο για να εγκαταστήσουν πολεμικές βάσης απέναντι από την Ερείκουσα.

ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ και πάλι με δημοσίευμα του την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 1998, μας ενημερώνει για την Τουρκική βάση πλέον, στη Βόρεια Ήπειρο.

Απόρρητη συμφωνία με τους Αλβανούς έναντι 5 εκ. δολαρίων.

Με απόλυτη μυστικότητα και με ανίκανη να αντιδράσει την ελληνική κυβέρνηση οι Τούρκοι εγκατέστησαν ναυτική βάση στην Αλβανία, υπογράφοντας απόρρητη συμφωνία έναντι του ποσού των 5 εκατομμυρίων δολαρίων!!!

Μετά τη νήσο Σάσωνα-το «χαμένο» Ιόνιο νησί- που αγοράσθηκε από τους Ιταλούς, οι οποίοι την ενέταξαν στη γεωστρατιγική σφαίρα συμφερόντων τους με δεδομένη την παγερή αδιαφορία του ελληνικού κράτους τώρα μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι και οι Τούρκοι!

Μάλιστα τις ημέρες που αποχωρούσε από την πρωθυπουργία ο Φάτος Νάνο, οι Τούρκοι κατάφεραν και απέσπασαν την υπογραφή του για τη μυστική συμφωνία που πλήττει ευθέως τα ελληνικά συμφέροντα, στήνοντας σταθμούς ραντάρ κι ελέγχοντας έτσι ολόκληρη τη θαλάσσια ζώνη από την Κέρκυρα μέχρι την άλλη άκρη του Ιονίου.

• Αποκάλυψη

Σήμερα ο «Ε.Τ» αποκαλύπτει συγκλονιστικά στοιχεία για:
. Το ακριβές σημείο, όπου βρίσκεται η μυστική βάση των Τούρκων.
. Τη στρατιωτική αποστολή 15 πρακτόρων της ΜΙΤ και αξιωματικών του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
. Τα ευρύτερα σχέδια συνεργασίας Τούρκων και Αλβανών για υποκλοπές των ενσύρματων και ασύρματων επικοινωνιών του Ελληνικού Στρατού σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων εντός του ελληνικού εδάφους!

ΣΑΣΩΝ & Πόρτο Παλέρμο

Η μυστική βάση που παραχωρήθηκε στους Τούρκους-χωρίς να γίνεται αναφορά στη συμφωνία για τη χρονική διάρκεια κτήσης (!!!)- βρίσκεται στον όρμο Πάνορμο, μεταξύ Αγίων Σαράντα και Χειμάρας και το όνομα της είναι «Πόρτο Παλέρμο». Μέχρι το 1961 αποτελούσε στρατιωτική βάση των Σοβιετικών (αφού μέχρι τότε οι σχέσεις αλβανίας - ΕΣΣΔ ήταν ιδιαίτερα στενές), ενώ μετά τη διακοπή των σχέσεων με τους Σοβιετικούς ζήτησαν τη βάση του Πόρτο Παλέρμο οι Κινέζοι που είχαν αναπτύξει πολυσχιδή συνεργασία με τους Αλβανούς του καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα.

Η Ναυτική βάση του Πόρτο Παλέρμου διαλύθηκε το 1990, αλλά αμέσως μπήκε στο στόχαστρο των Τούρκων, οι οποίοι με την ανάπτυξη του ισλαμικού τόξου ευνόησαν τις σχέσεις τους με το καθεστώς Μπερίσα.
Ο βετεράνος των Ελληνικών Μυστικών Υπηρεσιών κ. Κων. Γίγας αποκαλύπτει σήμερα στον «Ε.Τ.» τις πρόσφατες κινήσεις της Άγκυρας, οι οποίες ολοκλήρωσαν ένα μεγάλο κύκλο επαφών και μυστικών συνομιλιών τόσο με το καθεστώς Μπερίσα, όσο και με την κυβέρνηση Νάνο.
« Οι απόρρητες συνομιλίες», εξηγεί ο κ. Γίγας, «ξεκίνησαν επί εποχής Μπερίσα, αλλά τελικά το σύμφωνο παραχώρησης υπεγράφη από τον ίδιο τον Φάτος Νάνο τα τελευταία 24ωρα πριν την πτώση του. Έτσι, πριν δύο μήνες οι Τούρκοι απέκτησαν το Πόρτο Παλέρμο έναντι 5 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το τελευταίο διάστημα κινήθηκε με μυστικότητα 15μελής στρατιωτική αποστολή με αξιωματούχους της ΜΙΤ, στελέχη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και υψηλόβαθμους παράγοντες του Τουρκικού Επιτελείου για την ευρύτερη κατόπτευση των χωρών της Βάσης μετά την υπογραφή της συμφωνίας!!!

• Πλήγμα

Το βέβαιον είναι ότι στο Πόρτο Παλέρμο μπορούν να αγκυροβολήσουν τουρκικά σκάφη ακόμα και αντιτορπιλικά αλλά και υποβρύχια....».
Έτσι, μετά την ελληνική νήσο Σάσωνα που ιστορικά και γεωγραφικά ήταν αναπόσπαστο κομμάτι των ιόνιων Νήσων αγοράσθηκε (!) και πέρασε στην κυριαρχία των Ιταλών, σηματοδοτώντας ένα ακόμη πλήγμα στη διαχείριση μιας εθνικής ελληνικής στρατηγικής, η Βάση του Πόρτο Παλέρμο εντάχθηκε στη γεωστρατηγική σφαίρα συμφερόντων της Άγκυρας!
Οπότε οι Τούρκοι-μετά τη συνεργασία των τελευταίων ετών με την αλβανική υπηρεσία πληροφοριών «ΣΙΚ», στήνοντας στα βουνά της Αλβανίας σταθμούς υποκλοπών των επικοινωνιών του στρατού μας (σ.σ.: υπόθεση που ο «Ε.Τ.» πριν 4 χρόνια ), θα μπορούν με τα ραντάρ της νεοαποκτηθείσας βάσης τους να «βλέπουν» ολόκληρο το Ιόνιο και να ελέγχουν την Κέρκυρα, καθώς και όλα τα παραπόντια νησιά.
Η ελληνική κυβέρνηση για μια ακόμα φορά αδιαφόρησε κι όπως με τη νήσο Σάσωνα αγνόησε τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τώρα με τη νευραλγική Βάση που πέρασε στα χέρια των Τούρκων, απεδείχθη κατώτερη των περιστάσεων!!!

Αυτά μας λεει ο Ε.Τ.
Εμείς έχουμε να πούμε περισσότερα και ειδικότερα:

ΣΑΣΩΝ & Πόρτο Παλέρμο

• Ποιες ήταν οι ενέργειες του βετεράνου κ. Γίγα κατόπιν όλων αυτών των αποκαλύψεων και Τουρκικών εις βάρος μας δραστηριοτήτων .
• Ποιες ήταν οι ενέργειες των Μυστικών Υπηρεσιών του Γ.Ε.Σ.
• Ποιες ήταν οι ενέργειες των Υπηρεσιών του Γ.Ε.Ν.
• Ποιες ήταν οι ενέργειες των υπηρεσιών της Πρεσβείας μας στα Τίρανα και ποιες των Προξενείων μας, (πέραν της συμμετοχής τους στη παράνομη διακίνηση αλλοδαπών προς την χώρα μας, με το αζημίωτο).
• Ποιες ήταν οι ενέργειες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και ποιες αυτής της Εθνικής Ασφάλειας.
• Τελικά ποιες ήταν οι ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών πλην αυτών των διωγμών του υπαλληλικού προσωπικού από τον Υπουργό κ. Πάγκαλο.
• Αποδείχτηκε για πολλοστή φορά ότι κυβερνούν ερασιτέχνες και οδηγούν τη χώρα σε αναπόφευκτο πόλεμο με ολέθριες απώλειες ανθρώπων και εδαφών.
• Αποδείχθηκε για πολλοστή φορά ότι σε αυτή εδώ τη χώρα πρωτεύοντα σημασία για το Έθνος έχουν τα καθημερινά και εσωκομματικά προς επίτευξη του ολοκληρωτικού καθεστώτος που επιδιώκει ο πρωθυπουργός.
• Αποδείχθηκε για πολλοστή φορά ότι, η χώρα έχει ανοικτά και επικίνδυνα - απειλητικά μέτωπα από όλα σχεδόν τα γεωγραφικά της σύνορα, και ότι είναι εντελώς αδύνατη να διεκδικήσει και να επιβάλει τα εθνικά μας συμφέροντα.
• Αποδείχθηκε για πολλοστή φορά ότι η σημερινή κυβέρνηση αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη, παραπληροφορεί δεσμεύοντας το Έθνος σε ένα λαβύρινθο, χάους, αμφιβολίας, με μεγάλες πιθανότητες πολεμικής σύρραξης από την οποία σίγουρα θα βγούμε λιγότεροι σε πληθυσμό και μικρότεροι σε εδαφική έκταση. Αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα.!!!
• Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι ο Ελληνικός λαός σκόπιμα είναι ανημέρωτος για τα «διπλωματικά κατορθώματα-ξεπουλήματα» της χώρας μας.

Κατά τα άλλα οι αρμόδιοι .............. υπουργοί, θα επιλύσουν όλα τα Εθνικά προβλήματα που αυτοί δημιουργούν, ενώ τους πληρώνουμε για να δημιουργούν πρόοδο και ευημερία χωρίς σύννεφα πολέμου ή Εθνικών παραχωρήσεων κεκτημένων και κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ελληνικού Γένους.

Δοξάστε όλους αυτούς που έγλυφαν τον Φάτος Νάνο και έσπευδαν να δηλώσουν συμπαράσταση και τακτοποίηση των εδώ λαθρομεταναστών με δικαιώματα κ.λ.π., και δοξάστε όλους αυτούς που πρόσφατα προθυμοποιήθηκαν να φτιάξουν και θέατρο στην Αλβανία για να ψυχαγωγείται η αφρόκρεμα της Αλβανίας μιας και δεν είναι εφικτό να πηγαίνει εκεί σύσσωμη η ελληνική κυβέρνηση για να ψυχαγωγεί τον Νέο Αλβανό πρωθυπουργό και το επιτελείο του.!!!

Μήπως θυμάται κανείς το πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914?

ΣΑΣΩΝ & Πόρτο Παλέρμο

Μήπως θυμάται κανείς τον έξοχο τότε υπουργό των εξωτερικών κ. Παπούλια, ο οποίος ανεγνώρισε τα δίκαια των τσάμηδων επί του ελληνικού εδάφους!!!?

Μήπως θυμάται κανείς τις διεκδικήσεις των Τούρκων επί της δυτικής Θράκης!!!?

Μήπως θυμάται κανείς ότι, χωρίς να πέσει μια σφαίρα χάσαμε τα Εθνικά μας δικαιώματα στο Μακεδονικό!!!?

Μήπως θυμάται κανείς την τραγική περίπτωση της βραχονησίδας Ίμια η οποία εγκρεμοί με σίγουρη ήτα από ελληνικής πλευράς!!!?

Μήπως θυμάται κανείς την περίπτωση της νήσου Γαύδου και τον τρόπο που η Τουρκία διασκεδάζει την ηλιθιότητα μας!!!?

Μήπως θυμάται κανείς της καθημερινές παραβιάσεις και παραβάσεις του ελληνικού F.I.R μετατρέποντας αυτό σε σουρωτήρι !!!?

Μήπως θυμάται κανείς ότι οι Τούρκοι δημιουργούν και θέμα Κρήτης!!!?

Μήπως θυμάται κανείς το γελοίο του πράγματος πλέον με τους S 300!!!?

Μήπως θυμάται κανείς το χάλι που μας έχουν δημιουργήσει οι εθνοπατέρες και το πως θα ξεμπλέξουμε από αυτό!!!?

Εν τω μεταξύ, « ο κυρίαρχος λαός » που αποφασίζει για τα Εθνικά και τα καθημερινά , μπορεί να κοιμάται ........... τον ύπνο του δικαίου................!


Γεώργιος Κ. Μέριανος
Κέρκυρα, 1998